Friday, 19 October 2018
SELAMAT DATANG KE SMK BATU UNJUR.....MAJLIS PELANCARAN BULAN KEMERDEKAAN DI DEWAN PADA 2.30 petang
A+ R A-

Kelab Pengguna

  • Category: kelab
  • Published: Sunday, 22 January 2017 17:47
  • Written by Super User

consumer rights

Ciri-ciri Pengguna Bijak!

Sediakan senarai membeli-belah
Pernahkah anda berbelanja lebih daripada yang diperlukan? Untuk memastikan perkara sebegini tidak berlaku, sediakan senarai membeli-belah anda. Ini akan mengurangkan pembelian barangan yang tidak mustahak. Ia akan membantu menjimatkan wang anda. Mudah, kan?

Bandingkan harga.
Pernahkah anda membeli sesuatu yang anda idamkan, tetapi mendapat tahu yang barang itu dijual pada harga yang lebih rendah di kedai yang lain selepas melakukan pembelian anda? Anggap aktiviti membeli-belah sebagai aktiviti tawar-menawar. Bandingkan harga barangan dari setiap kedai sebelum membuat keputusan untuk membeli.

Pilihlah produk berkualiti
Kualiti atau harga murah? Pada kebiasaannya, kos harga produk berkualiti lebih mahal. Ini bergantung kepada produk tersebut. Sekiranya anda membeli beg berjenama tiruan, ini bermakna anda telah membeli produk yang tidak berkualiti.

Pilihlah harga murah
Belilah dari peniaga yang menawarkan harga yang lebih rendah untuk barangan yang anda ingin beli. Segolongan peniaga membeli barangan mereka secara borong, untuk menawarkan harga yang lebih rendah kepada pengguna.

Baca label - pastikan tarikh luput
Anda harus membaca label dan memastikan tarikh luput barangan sebelum membelinya. Ini untuk memastikan anda tidak membeli barangan yang tidak harus digunakan lagi. Barangan seperti susu dan roti mempunyai jangka hayat simpanan yang pendek, jadi pastikan anda membaca label pemakanan untuk mengelakkan pembaziran.

Elakkan dari membeli barangan cetak rompak!
Anda mungkin telah mendengar pesanan ini berulang kali. Membeli barangan cetak rompak merupakan satu kesalahan di sisi undang-undang. Membeli CD audio cetak rompak adalah sama seperti mencuri dan merompak artis kesayangan anda! Anda boleh memainkan peranan besar dalam membantu membanteras kegiatan cetak rompak. Tanpa permintaan, tiada jualan.

Berhati-hati dengan taktik jualan yang tidak beretika
Peniaga yang tidak beretika seringkali mencari jalan dan cara-cara baru untuk mendapatkan wang anda. Salah satu taktik yang kerap digunakan ialah taktik 'Gores dan Menang'. Pastikan aktiviti yang dijalankan itu sah dan boleh dipercayai.
Taktik yang digunakan oleh sesetengah peniaga yang tidak beretika itu mudah saja. Anda akan disuruh untuk menggores kad dan kemungkinan besar anda akan memenangi hadiah utama! Untuk mendapatkan hadiah utama tersebut, anda perlu membayar sejumlah wang ataupun disuruh untuk membeli barangan yang tidak berkualiti.

Gunakan kad kredit dengan betul
Kad kredit memang bermanfaat, tetapi ini bergantung kepada cara anda menggunakannya. Walaupun ianya lebih selamat kerana anda tidak perlu membawa terlalu banyak wang tunai, berbelanja secara berlebihan dengan kad kredit boleh mendatangkan masalah besar! Berbelanja dengan kad kredit memang mudah, tetapi membayar balik jumlah yang digunakan agak sukar. Pastikan yang anda memang perlu menggunakan kad kredit sebelum membeli sesuatu. Seboleh-bolehnya, bayarlah secara tunai.

Berkongsi kereta ke tempat kerja!
Anda boleh menjadi Pengguna Bijak dengan berkongsi kereta ke tempat kerja. Dengan berbuat demikian anda boleh menjimatkan perbelanjaan minyak petrol kenderaan anda.
Semasa musim perayaan ramai yang ingin balik ke kampung masing-masing. Memang munasabah dan mudah sekiranya anda menggunakan pengangkutan awam! Pastikan anda menempah tiket bas ataupun keretapi seawal mungkin sebelum kehabisan.